‘Blijf je leven leven zoals je dat wilde’

Lieve Maaike,

Wanneer je het echt niet meer weet is het belangrijk dat al je belevingen je blij maken. Je hoeft je geen zorgen te maken, mag alles loslaten en erop vertrouwen dat anderen het van je overnemen. Dit doen zij met liefde voor jou en vanuit jouw wens.

Wanneer dierbare naasten jou lief hebben gehad, zullen ze vanuit deze liefhebbende gedachte het beste met je voor hebben, daar kun en mag je op vertrouwen. Maar vanuit dit uitgangspunt mag je natuurlijk altijd vragen stellen. Blijf vragen waarom je het zou moeten doen, of waarom je iets zou mogen doen. Blijf nieuwsgierig naar de bedoeling van anderen in relatie tot jezelf. En blijf zeggen wat je niet wilt, als dat zo is.

Jij hoeft niets meer te doen omdat een ander het van je verlangt. Jij hoeft niet voor een ander te denken, te zorgen,  te regelen of je verantwoordelijk te voelen. Zij redden zichzelf. Je mag doen wat je wil, eten en drinken wat je wil en wandelen waar je maar wilt. Anderen hebben voor jou geregeld dat je niets overkomt, dat je gevonden kan blijven worden, dat je als het ware “gevolgd” wordt en geholpen wordt als je er echt niet meer uitkomt. Maar voordat dat zo is, heb je ruim de tijd gehad om je eigen “pad” te gaan.

Kijk naar de kinderen en kleinkinderen die je bezoeken, misschien herken je ze niet, maar ze hebben een intense verbinding met jou. Laat hen begaan, ze zijn er voor jou. Niet om het van je over te nemen of voor je te doen. Maar om bij je te zijn, gewoon voor de warmte en gezelligheid. Om te voorkomen dat je vanuit je eigen eenzaamheid op zoek gaat naar hen. Dat hoeft niet, zij komen bij jou.

Blijf je leven leven zoals je dat wilde. Accepteer je eigen beperkingen, daar waar ermee te leven valt. En gun jezelf je onvolkomenheden.

Maar als het echt niet meer gaat, je niet meer kan praten, niet meer kan lachen, niet meer kan lopen, genieten of buiten kunt zijn……….. Echt niet meer……….Niet meer kan leven zoals je dat wenste…….Laat het leven dan los en ga.

 

Je allerliefste zelf.

Maaike Zweep

Brief aan mijzelf met dementie

 

Geen reacties op "'Blijf je leven leven zoals je dat wilde'"

    Plaats een reactie

    Het e-mail adres wordt niet gepubliceerd