Een clown in de zorg

Contact Clown Doeke speelt en werkt in de zorg, voor mensen met een vorm van dementie maar ook voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking. Het doel is om hun extra aandacht te geven door middel van een liefdevol en intens contact. Door dit vrolijk, speciaal en persoonlijk contact kan isolement en/of eenzaamheid voorkomen worden. Doeke (Annet Bouwmans) schrijft regelmatig over haar bezoekjes en optredens.

‘O, wat voelt het goed om weer te mogen spelen voor een van de fijne woningen van Park Boswijk in Vught. Gelijk komt het vertrouwde gevoel weer bij me naar boven. Want gevoel, daar draait het toch om?  Hoe voelt iets? Voelt het goed, of toch niet, mag het zus of toch liever zo? Het is heerlijk om alles op het gevoel te doen. En Doeke….zij doet álles op het gevoel!

In de huiskamer is de echtgenote van een meneer op bezoek. Hij heeft pijn aan zijn been en pijn…..da’s nooit leuk. Gelijk komt bij ons (verpleging, de echtgenote en mij) de vraag naar boven van: Kan Doeke hier iets betekenen?

Want daarvoor komt Contact Clown Doeke immers op bezoek: om een positieve bijdrage te leveren aan het welzijn van de bewoners. Voor een beetje extra warmte en contact.

Na een kort gesprekje ga ik me snel omkleden. Ik moet natuurlijk wél de tijd nemen om uit mijn “denken” te gaan en in de “gevoelswereld” van Doeke te stappen. De meneer, zo heb ik al vernomen, heeft iets met muziek. Hij heeft zelf trompet gespeeld. Komt dát even goed uit: Doeke kan namelijk heel goed een trompet en tuba nadoen én bovendien zitten in haar koffer een heel stel instrumenten.

Afleiding brengen
Doeke komt de huiskamer rustig neuriënd binnen. Dit om iedereen aan Doeke te laten wennen. Ze ziet aan de gezichten dat het goed is en dat ze verder mag komen. Haar rode vilten bloem verandert in een trompet en daar gaat ie: Doeke speelt de solo’s die haar vader vroeger op zijn trompet speelde. De anderen zingen mee, klappen mee en genieten. En de meneer met de erge pijn aan zijn been: hij glundert… hij slaat de maat… hij zingt, klapt en geeft Doeke een hand. Geweldig! Kijk dáár gaat het om… net dat stukje afleiding brengen… en het lukt!

Ave Verum
Met een andere meneer zingt Doeke samen het Ave Verum. Héél mooi. Hij kent alle woorden en de andere aanwezigen vormen spelenderwijs de begeleiding. Samen in tweede stem… niet te hard maar in harmonie. Een mevrouw die aan een tafeltje zit te puzzelen, zet ook mee in. Er ontstaat een huiskamer vol muziek. Er is een goed contact, we vormen een groep, zijn samen, spelen met en voor elkaar. Wat fijn, toch?

Eén mevrouw komt wat later binnen. Ze heeft net geslapen en Doeke ziet iedere keer weer die hele grote gaap tevoorschijn komen. Moet je jezelf eens voorstellen:  Je komt net uit bed en ziet dit allemaal. Da’s wel heel veel in een keer. Doeke geeft haar de vilten bloem en ze vindt hem mooi. Ze friemelt ermee en houdt hem steeds strak vast als ze denkt dat ze hem af moet geven. Natuurlijk mag ze hem lekker bij haar houden. Het is ook zo’n mooie bloem.

Doeke maakt vandaag gebruik van de mondharmonica, melodica en op het laatst nog even de dwarsfluit. Dit om in een bepaalde sfeer te komen maar ook om die fijne sfeer in de woning achter te laten.

Met de “Ave Verum” meneer loopt ze mee naar zijn kamer en daar zingen en praten ze nog even. Hij is heel aandachtig en ze hebben een fijn gesprek. Later vraagt hij: “Zal ik je wegbrengen?” En hij brengt haar de gang op.

Doeke laat een cadeautje achter. Ergens in het huis. Een zelfgebreide sjaal. Een sjaal voor alle  bewoners. Deze warme witte sjaal zit nu om een boom geknoopt. Met deze sjaal wil Doeke wat extra warmte en aandacht brengen, maar ook een heel warm en goed gevoel.

Want gevoel…..daar ging het toch om?’

Contact Clown Doeke – Annet Bouwmans komt uit Schijndel.                                                                                            

1 Reactie op "Een clown in de zorg"

  • comment-avatar
    frans van gooswilligen 10 april 2016 (10:48)

    Mooi verhaal, herkenbaar.
    Heb dit gedeeld op mijn blog.

    Met daarbij mijn verhaal / herkenning in eigen woorden.

Plaats een reactie

Het e-mail adres wordt niet gepubliceerd