‘Geheugenverlies, dat hebben wel meer mensen’

Mevrouw Lageweij is al 81, maar ze maait nog altijd zelf het gras van haar tuin en ze fietst graag. Haar hele leven is ze maatschappelijk actief geweest. Ze wil vrijwilligerswerk blijven doen, maar ze willen háár niet meer. Te ver heen, maar nog tot van alles in staat. Hoe ga je om met de capaciteiten van mensen met dementie?

‘Heb ik een geheugentest gedaan? Daar weet ik helemaal niets meer van. Dat lijkt me ook niet nodig. Er zijn wel meer mensen met geheugenverlies. Ik schrijf het gewoon op, dan komt het wel goed. Ik geloof dat het zo erg nog niet is hoor. Deze mevrouw, Ilse, zoekt me af en toe op. En ik heb nog een neef die bij me langs komt. Op zondag ga ik naar de kerk, samen met een vriendin. Na afloop drinken we gezellig koffie.’

Genieten van vrijwilligerswerk
‘Ik kan nog altijd fietsen en ik heb jarenlang vrijwilligerswerk gedaan in het ziekenhuis. Ik was gastvrouw en wees iedereen de weg of hielp mensen met vragen. Heerlijk vond ik dat. Het was gezellig met de andere vrijwilligers. Ik werkte met Eva samen en we maakten altijd een praatje. Maar nu doet ze opeens de deur voor me dicht en ben ik niet meer welkom. Dat hoort zo niet. Ik ben maar naar een andere plek gegaan, hier in het verpleeghuis. Daar help ik nu elke woensdag. Niemand had me iets gezegd over deze wisseling, ik was verbaasd. Ik vind het wel moeilijk, want nu mis ik al die contacten die ik vroeger had. En ik ben toch al niet zo’n prater. Dat andere werk in het ziekenhuis vond ik veel fijner om te doen.’

Foto is niet nodig
‘Ilse zegt dat ik pas geleden ziek in bed lag. Daar kan ik me niets van herinneren. Nu heb ik met haar afgesproken dat ik een kaartje in mijn portemonnee doe met het telefoonnummer van mijn neef. Voor als er iets met me gebeurt. Ilse heeft mij ook een kaartje gegeven met haar telefoonnummer. En haar foto erbij. Dat hoeft voor mij niet hoor. Ik zal de volgende afspraak opschrijven, anders vergeet ik die.’

Geen reacties op "‘Geheugenverlies, dat hebben wel meer mensen'"

    Plaats een reactie

    Het e-mail adres wordt niet gepubliceerd