‘Genieten van de activiteiten in het zorgcentrum’

Tijd om ’s middags lang te slapen heeft mevrouw Miedema (79) niet. Ze geniet veel liever van de gezelligheid en activiteiten in het zorgcentrum Frittemahof, waar ze samen met haar man Cees (81) woont.

‘Mijn man en ik hebben allebei Alzheimer. Een jaar geleden heb ik een beroerte gehad. Toen zijn we naar zorgcentrum Frittemahof in Sneek verhuisd. Van die periode kan ik me niks meer herinneren. Dat vind ik heel vervelend. Vooral omdat veel spullen weg zijn. Onze mooie fietsen, mijn Pfaff-naaimachine, mijn mooie fornuis. Ik weet niet waar het allemaal gebleven is.’

Denken aan het oude huis
‘We wonen hier heel fijn. Toch denk ik nog vaak aan onze oude huis, vooral als ik in bed lig. Het is net alsof ik dan even in onze oude keuken ben. Ik weet nog precies waar alles staat. Ik had een prachtig mooi servies. Dat had ik in mijn verkeringstijd al gekocht. En ik ben er zo zuinig op geweest. Dat was nog helemaal compleet. En dan ben je dat ineens helemaal kwijt! Maar ja, we hebben hier ook maar één kast, hè. En eigenlijk hebben we ook maar weinig nodig.’

Niks missen
‘Er wonen veel Snekers in de Frittemahof, net als wij. We eten altijd beneden in het restaurant. Daar hebben we een vast plekje met een aantal anderen. Dat is gezellig. En er wordt hier veel georganiseerd. Ook uitjes, naar een kerstmarkt of naar een tuincentrum. Ik slaap ’s middags eventjes, maar dan wil ik er weer uit. Ik wil niks missen. Cees onderneemt niet zoveel. Dat vind ik wel jammer. Ze hebben hier zo’n mooi biljart en hij biljartte vroeger vaak. Hier wil hij er niet heen. Er zijn altijd wel een stuk of tien anderen die willen biljarten. Dat vindt hij maar niks. Daar heeft hij geen geduld voor. Hij kijkt liever naar de televisie. En als het droog is, gaan we altijd even samen naar buiten, een blokje om.’

Fietsen en zwemmen
‘Cees is wielrenner geweest. Hij zou graag nog een keer fietsen. Helaas gaat dat niet meer. Zelf wil ik graag nog een keer zwemmen. Dat organiseren ze hier ook, dan gaan ze met een busje naar het zwembad. Ik ben nog niet mee geweest. Ik moet een nieuw zwempak hebben. Ik had een heel mooi zwempak, maar dat is ook weg. Cees denkt dat ik niet meer kan zwemmen, maar ik denk van wel. Maar dan moet ik dus eerst een zwempak hebben.’

Het levenseinde regelen ze daarboven wel
‘Ik merk wel dat ik ouder word. Voordat ik hier kwam, kon ik nog goed lopen. Nou loop ik achter een rollator. En vorige week ben ik gevallen toen een medebewoonster op een scootmobiel tegen mij aanreed. Ze drukte op het verkeerde knopje. Ik ben bont en blauw. Ik hoop maar dat ik nog wat opknap. Aan het levenseinde denk ik nooit. Daar heb ik ook niks voor geregeld. Ik laat het maar op mij afkomen. Ik ben gelovig. Dat regelen ze daarboven wel.’

Geen reacties op "'Genieten van de activiteiten in het zorgcentrum'"

    Plaats een reactie

    Het e-mail adres wordt niet gepubliceerd