Het effect van huisdieren

‘Zo mevrouw Vervoort, wij hebben u weer mooi opgelapt hè, u bent weer aardig de oude na uw TIA.’ ‘Nee,’ zegt mevrouw Vervoort tegen haar verzorgende, ‘dat hebben jullie niet gedaan, dat heeft Jessica gedaan, ik heb mijn leven aan haar te danken!’ En ze aait haar poes Jessica die ondertussen rustig ligt te slapen op de stoel in haar kamer. Ze woont al dertien jaar  in woonzorgcentrum het Talma Hus in Veenwouden. Op de deur hangt een duidelijke boodschap: ‘Deur sluiten ivm Jessica de poes.’ Jessica is al bijna twintig jaar, een respectabele leeftijd voor een poes. Ze is altijd binnen. ‘Als Jessica niet mee mocht verhuizen, was ik hier niet gaan wonen’,  vertelt mevrouw Vervoort. Ze had vroeger een grote tuin met heel veel huisdieren. ‘Daarom heb ik ook geen kinderen, daar heb ik niks mee. Ik hou meer van dieren.’ Ze houdt zelf de kattenbak schoon en gaat wekelijks met haar zus op pad om voer voor Jessica te kopen. Ze vertelt dat sommige verzorgenden en bewoners bij haar langskomen om Jessica te aaien, maar de poes is ook vrij schuw en slaapt door de ouderdom veel. Onlangs werd mevrouw Vervoort uitgenodigd om met de andere bewoners een week op vakantie te gaan, maar dat heeft ze afgeslagen. Ze blijft liever bij Jessica. Een poezenkamer inrichten in het zorgcentrum lijkt haar niet zo’n goed idee. ‘Wie moet dat dan schoonhouden, ik denk niet dat de directie dat ziet zitten.’ Toch lijkt het haar wel leuk voor de andere bewoners die zelf geen huisdier mee konden nemen bij hun verhuizing. ‘Ik had eigenlijk ook mijn hond mee willen nemen, dan kwam ik tenminste wat vaker buiten… Maar dat past hier niet in dit kamertje.’

Mevrouw Vervoort is 86 jaar. Ze heeft beginnende verschijnselen van dementie en woont daarom op een afdeling kleinschalig wonen voor mensen met dementie. Ze heeft ook nog een paard, dat ze helaas niet kon meenemen naar het Talma Hus. Onlangs heeft ze het dier opgezocht met een verzorgende, in het paardenpension in Soest. De verzorgende was helemaal verbaasd dat de regiomanager hier toestemming voor gaf. Maar dit past juist heel goed binnen de Sociale Benadering, de visie vanwaaruit de Proeftuin Dementie Friesland interventies ontwikkelt die het dagelijkse leven met dementie aangenamer maken. Hierbij wordt aansluiting gezocht bij wat er nou echt toe doet in het leven van mensen met dementie; waar wordt mevrouw Vervoort gelukkig van? Is dat van fysiotherapie om beter te kunnen lopen of van een bezoek aan haar paard? Is dat van een vakantie met andere bewoners of een poes als kamergenootje? Als dat het laatste is, dan is dat wat we doen.

Ruim een op de twee Nederlanders heeft een huisdier. Toch is het eerder uitzondering dan regel dat huisdieren meeverhuizen naar een woonzorgcentrum. In de Proeftuin Dementie Friesland onderzoeken we welk effect huisdieren hebben op het leven van mensen met dementie en maken we het contact met huisdieren gewoner. Er zijn verschillende interventies met huisdieren in ontwikkeling, waarvan het effect op het welzijn van bewoners wordt onderzocht: een leasekanarie die tijdelijk kan wonen bij mensen die bijvoorbeeld last van heimwee hebben, een gasthondenproject waarbij wijkbewoners met hun hond worden getraind om wekelijks op bezoek te komen bij mensen met dementie, en een poezenkamer waar bewoners op bezoek kunnen om poezen te aaien en knuffelen. Op Dierendag zal voor zorgteams van de KwadrantGroep een themamiddag worden gehouden over deze interventies. We hopen zo veel mogelijk locaties enthousiast te maken om mee te onderzoeken wat wel en niet bijdraagt aan het welzijn van onze bewoners. Studenten Dierverzorging van het Nordwin College kunnen hierbij ondersteunen in de vorm van een regioleeropdracht. Daarnaast is er voor de organisatie een adviesteam ‘Zorgdieren’ opgericht, dat let op het welzijn en de veiligheid van de bewoners, de medewerkers en de huisdieren. Voor alle partijen moet het winst opleveren!

Kim Kuipers is onderzoeker in de Proeftuin Dementie Friesland (initiatief KwadrantGroep en Tao of Care) en projectmanager voor oa de ontwikkeling van het Gast- en Zorgdierenproject en de Jong en Oud-koren.

7 Reacties op "Het effect van huisdieren"

 • comment-avatar
  Yvonne Miedema 16 oktober 2017 (22:12)

  Heb zelf een klein hondje en het beleid in Vlissingen is bij 1 zorg centra is dat als je het nog zelf kan uitlaten je het mag mee nemen. Heb dat geïnformeerd bij mijn casemanager.

 • Huisdier in zorgcentrum goed voor gezondheid senioren | Senior Verhuizer 30 juli 2017 (11:30)

  […] Meer dan de helft van de Nederlanders heeft een huisdier. Hoewel ruim driekwart van de zorgcentra dit toestaat, komt het zelden voor dat een huisdier mee verhuist. Het hebben van een huisdier in een zorgcentrum biedt veel voordelen, die de gezondheid van senioren positief beïnvloeden. […]

 • comment-avatar
  Steyne 11 oktober 2016 (09:32)

  Gastdieren, wat een goed idee! Tijdens mijn wandelingen met mijn jonge hondje maak ik vaak contact met ouderen, en hoor dan hun verhalen van vroeger, over hun eigen dieren etc.
  Heel graag zou ik mee werken aan zo’n gastdierenproject: hoe pak ik dat aan, hoe kan ik hiermee contact krijgen?

 • comment-avatar
  Kitty Cirino 8 augustus 2016 (18:09)

  Ik verzorg mijn dementerende man die bijna geen contact heeft met de buitenwereld. Maar hij praat veel met onze poes, hij houdt echt van haar en op zijn manier verzorgt hij haar. Het is zijn houvast.

 • comment-avatar
  Meta Kars 8 augustus 2016 (17:11)

  Het lijkt mij een uitstekend idee. In verschillende zorginstellingen word er wel wat gedaan met zgn. aai middagen.
  Dit betr. Vaak honden of honden waarvan de partner is opgenomen die meekomen op bezoek. Zelfs dieren van een kinderboerderij kunnen mee.
  Wel wat extra werk voor neesal de vrijwilligers. Poezen kunnen/mogen meestal niet mee omdat deze meer zorg modig hebben. Bak verschonen etc. Dieren zijn voor veel mensen een maatje voor het leven. Ik vind het een goed initiatief.
  Maar ook op echt gelijkende pluchen dieren kunnen al veel plezier geven. Zeker als ze ook geluid maken en kunnen bewegen.

  • comment-avatar
   Annemiek Planting 8 augustus 2016 (18:00)

   In de Proeftuin wordt ook samenwerking gezocht met een partner die de gastdieren en hun baasjes een uitgebreide training geeft voordat zij samen op bezoek gaan bij mensen met dementie. Zowel de dieren als de bewoners moeten zich er goed bij voelen.

Plaats een reactie

Het e-mail adres wordt niet gepubliceerd