‘Ik wil bij Jan blijven’

Bij To Molenaar is een paar jaar geleden dementie geconstateerd. Ze woont nog altijd thuis, waar haar man Jan voor haar zorgt. To vindt het moeilijk dat ze ziek is. Ze is bang dat ze uiteindelijk naar een verpleeghuis moet.

‘Tja, ik weet eigenlijk niet of dementie voorkwam in mijn familie. Oh ja, mijn moeder. Die werd steeds vergeetachtiger. Zelf vergeet ik ook steeds meer. Jan kan me alles vertellen, ik weet het gewoon niet meer. Gisteren waren Jan en ik bij de notaris, toen kon ik niet meer op mijn naam komen. We moesten er wel om lachen, maar toch is dat niet echt leuk.’

Steeds minder
‘In het begin merkte ik het niet zo en Jan denk ik ook niet. Het is zo vreemd dat je opeens allerlei woorden niet meer kunt vinden. Ze zitten soms nog wel in mijn hoofd, maar ze komen er niet uit. Of ik begrijp niet meer wat anderen tegen me zeggen.  En er zijn steeds meer dingen die ik niet meer kan. Dat vind ik echt moeilijk. Wel kijk ik graag naar de tuin. En Jan en ik luisteren altijd naar muziek .’

Afhankelijk
‘Jan ging met me naar de dokter. Daar kreeg ik allemaal vragen en dat vond ik heel naar, ik moest er om huilen. Al dat onderzoek, dat was heel vervelend.

Ik ben nu helemaal afhankelijk van Jan. In het begin vond ik dat echt gek… Jan heeft het er druk mee. Hij vindt het niet erg, maar ik wel. Tja, zo is het nu gewoon. We krijgen gelukkig hulp van Sjoukje, ik ken haar al heel lang. Laatst hebben we samen nog een wandeling gemaakt.

Vroeger kwamen hier altijd veel mensen over de vloer. Dat vonden we allebei heel gezellig. Ik kan me dat nog goed herinneren. Nu gebeurt dat nóg wel, maar minder tegelijk. Het blijft gezellig. Onze kinderen komen vaak eten. En soms blijven ook anderen spontaan mee-eten. Jan kookt heel lekker en elke avond iets anders.’

Samen blijven
‘Als ik Jan zie, dan ben ik blij. Dat was ik vroeger ook, maar ik ben me er nu meer van bewust. Eerder was het normaal dat hij er was. Ik wil niet naar een verpleeghuis, want dan word ik gescheiden van Jan. Dan ben ik liever dood. Ik wil bij Jan blijven, dat is het allerbelangrijkste.’

 

 

 

 

1 Reactie op "‘Ik wil bij Jan blijven’"

  • comment-avatar
    Gh klaver 22 april 2016 (06:27)

    Met veel liefde en warmte kun je het heel lang vol houden

Plaats een reactie

Het e-mail adres wordt niet gepubliceerd