Kinderliedjes – Ineke

‘Een, twee, drie, vier
Hoedje van, hoedje van
Een, twee, drie, vier,
Hoedje van papier’

Sommige bewoners zingen mee, andere niet. ‘Wat een kinderachtige boel,’ moppert mevrouw De Ruyter. Ze draait met een boze blik haar hoofd opzij.

‘Hier heb ik totaal geen zin in’, zei mevrouw Vellinga toen ik voorstelde om samen te gaan zingen. Ze vergezelde haar woorden met een wegwerpgebaar.

“In Den Haag daar woont een graaf en zijn naam is Jantje”.

Verrassend hoe goed de bewoners de liedjes kennen. De melodie, maar ook de woorden. Ze zingen met hun hele lichaam, stem, handen, voeten. Ze maken kleine ronddraaiende bewegingen op hun stoel.

Dan ebt de aandacht weg. De een stopt midden in een lied, een ander zingt nog even zachtjes door. De bewoners zakken weer in zichzelf terug. Mevrouw De Ruyter draait haar gezicht naar mij toe en terwijl ze me aankijkt, zegt ze op welwillende toon: ‘Dat heb je goed gezegd, meisje.’

Ineke Wielinga blogt over haar schoonmoeder en zeven medebewoners in een verpleeghuis, die hun dagen grotendeels doorbrengen in de gezamenlijke huiskamer. Namen en sommige details zijn veranderd omwille van hun privacy. (foto: TipFox, Creative Commons-licentie)

1 Reactie op "Kinderliedjes - Ineke"

 • comment-avatar
  Erik 1 november 2017 (16:57)

  Hoi Ineke,
  Leuk om te lezen hoe deze mensen reageren op kinderliedjes. Misschien helpt mijn website tijdens de feestdagen met leuke liedjes voor sinterklaas en kerst (er zijn inmiddels 40 sinterklaasliedjes en de kerstliedjes worden de komende tijd geplaatst): https://www.feestdagen-liedjes.nl
  groet,
  erik

Plaats een reactie

Het e-mail adres wordt niet gepubliceerd