Sporten met dementie

Karen studeert Sociaal-Pedagogische Hulpverlening aan Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Als invulling van haar stage is zij Kammeraat, een maatje voor mensen met dementie die gewoon thuis wonen. Nu Karen wekelijks gaat sporten met mevrouw Kroes, heeft dat niet alleen een positieve invloed op mevrouw Kroes. Ook haar man én hun relatie hebben er baat bij.

Mevrouw Kroes, vierenzestig jaar oud, heeft sinds een jaar de diagnose alzheimer. Nog niet zo lang geleden was ze werkzaam bij een bank, nu zit ze thuis aan de keukentafel, dagen achtereen. Ze zou best iets willen doen, maar ze weet niet zo goed wat. Een activiteit plannen is door de dementie een stuk lastiger geworden. Ze heeft een tijdje gebruik gemaakt van de dagopvang, maar dat was geen succes. De mensen daar waren veel ouder en verder in hun dementieproces. Ze miste aansluiting. Als ze haar groepsgenoten zag, vroeg ze zich af: word ik later ook zo?

De echtgenoot van mevrouw Kroes wordt bijkans wanhopig van zijn passieve vrouw. Hij zou zo graag dingen ondernemen, is het liefst de hele dag buiten, maar het lukt hem maar niet zijn echtgenote in beweging te krijgen. Alleen wil hij haar niet laten, daar voelt hij zich ongemakkelijk bij, dus nu zit hij ook thuis. De onderlinge sfeer is er niet beter op geworden.

De casemanager wijst meneer en mevrouw Kroes op Kammeraat. “Een maatje voor mensen met dementie”, dat lijkt het echtpaar wel wat. Tijdens de intake heeft Karen meteen een klik met haar. Mevrouw Kroes geeft te kennen echt wel iets te willen doen.

En zo gebeurt het ook. Misschien is het dat vreemde ogen dwingen, maar Karen krijgt mevrouw Kroes wel in beweging. De eerste keer is het nog wat spannend en onwennig, zo’n grote zaal met al die apparaten, maar tegenwoordig wandelen ze iedere dinsdagochtend vrolijk naar de sportschool. Krachttraining was iets te veel van het goede, dat leverde een dag later behoorlijk wat spierpijn op, maar roeien, fietsen en cardio zijn dingen die mevrouw Kroes graag doet.

Op het moment dat mevrouw Kroes in de sportschool zichzelf in het zweet werkt gaat haar echtgenoot met zijn vrienden op pad. Een stukje fietsen, biljarten, een potje schaak, nu zijn vrouw een maatje heeft is er voor hem ook weer ruimte om iets te ondernemen. De sfeer thuis is inmiddels stukken beter, mede omdat ze samen weer activiteiten ondernemen. Soms gaan ze een stukje fietsen of wandelen, maar op vrijdagochtend gaat het echtpaar tegenwoordig samen sporten. Het schijnt dat meneer Kroes een kleine conditionele achterstand heeft op zijn vrouw.

Hugo van der Wedden is medisch socioloog, onderzoeker en publicist. Hij volgt Kammeraat in de Proeftuin Sociale Benadering Dementie, om zo het effect ervan te onderzoeken op het welzijn van mensen met dementie en hun naasten. De namen van zowel Kammeraat Karen als het echtpaar Kroes zijn verzonnen omwille van hun privacy.

 

 

 

1 Reactie op "Sporten met dementie"

  • comment-avatar
    Duveke 17 maart 2017 (12:44)

    Het bewegen is juist voor mensen met dementie prima. Dat is ook de reden dat in Haarlem de “Oppeppers” zijn. Deze groep gaat iedere week wandelen (tussen ongeveer 5 en 12 km) en de tweede dag worden er musea bezocht. Deze worden via een trein reis bezocht. Het kan in Haarlem, Den Haag of Alkmaar o.i.d zijn. We gaan dan met een trein of bus reis opstap. Ik heb er zelf erg veel baat bij en de sfeer is altijd erg plezierig.

Plaats een reactie

Het e-mail adres wordt niet gepubliceerd