Nieuwe fase, nieuwe verhalen

Trouwe bezoekers van de Dementie Verhalenbank hebben het al gemerkt: we hebben een nieuwe homepage met nieuwe rubrieken. De Verhalenbank beweegt mee met de ontwikkeling die het onderzoek van Anne-Mei The doormaakt. Van verhalen, naar patronen, naar inzichten, naar oplossingen die we nu in de praktijk gaan brengen in de Proeftuin Sociale Benadering Dementie.

De Dementie Verhalenbank ging eind januari 2015 online. Aanvullend op Anne Mei The’s jarenlange onderzoek naar de leefwereld en behoeften van mensen met dementie werd deze verhalenbank niet alleen een plek waar mensen hun ervaringen met dementie konden delen, het was ook een belangrijk onderzoeksinstrument. Inmiddels zijn de eerste 150 verhalen grondig geanalyseerd door onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam.

Deze analyse is op zichzelf een pleidooi voor een bredere, sociale benadering van dementie. Uitgangspunt is de mens met zijn behoeften en mogelijkheden, en niet de ziekte dementie. De praktijkagenda van de sociale benadering is de Proeftuin Sociale Benadering Dementie. Hier testen, ontwikkelen en onderzoeken we de komende tijd een totaalpakket aan psychosociale en medische ondersteuning. Ons doel: de kwaliteit van leven zo lang mogelijk op peil houden voor mensen met dementie en hun naasten en tegelijkertijd de zorgconsumptie verminderen. Dit kan alleen door tijd, aandacht en middelen anders te verdelen en behoeften van de mensen om wie het gaat als uitgangspunt te nemen.

Hierbij een korte uitleg over de rubrieken die te zien zijn op de vernieuwde homepage, van linksboven met de klok mee:

>>Proeftuin Sociale Benadering Dementie (Proeftuin SBD)
Natuurlijk willen we verhalen delen uit de Proeftuin SBD (in dit boekje leest u er meer over). Van mensen met dementie, van mantelzorgers en andere betrokkenen zoals zorgprofessionals. Omdat onderzoek tijd kost, zullen verhalen uit de Proeftuin in eerste instantie ook niet in grote hoeveelheden tegelijk gepubliceerd kunnen worden. Maar de officiële aftrap van de praktijkfase in de Proeftuin heeft inmiddels plaatsgevonden op woensdag 15 maart 2017 in Leeuwarden.

>>De Dementiedagboeken: luisterdagboeken van mensen met dementie
De afgelopen maanden hebben we samen met De Correspondent hard gewerkt aan het opzetten van de Dementiedagboeken, naar het concept van het succesvolle project the Dementia Diaries van de Britse journalist Paul Myles. Op de Dementie Verhalenbank doen in de openbaarheid toch vooral mantelzorgers hun verhaal. Met de Dementiedagboeken geven we mensen met dementie letterlijk een stem, waarbij zij ons een unieke inkijk geven in hun dagelijks leven met dementie. Inmiddels zijn tien ‘dagboekers’ te volgen op de Dementie Verhalenbank. In de loop van 2017 zullen ook deelnemers aan de Proeftuin SBD een spraakdagboek gaan bijhouden over hun ervaringen met verschillende ondersteuningsvormen.

>>Achter de schermen
Deze rubriek bestaat al een klein jaar. Onze onderzoekers laten u graag een kijkje achter de schermen nemen. Wat komen zij tegen in de Proeftuin, wat valt hen op, wat zijn echte eye-openers? U leest het hier.

>>Vertel uw verhaal
Natuurlijk blijft uw verhaal altijd welkom op de Dementie Verhalenbank.

>>Lees de verhalen
Een aantal van de interviews die onze onderzoekers hadden met mensen met dementie, mantelzorgers, zorgprofessionals en andere deskundigen is samengevat in publieksversies. Soms anoniem, vaak met naam en foto. Ook heeft een aantal mensen hier zelf een verhaal geschreven en gedeeld. Hopelijk vindt u (h)erkenning, troost of steun in hun verhalen. Bovendien kunt u onder elk verhaal reageren en zo in gesprek gaan met mensen die ook met dementie te maken hebben.

>>Onderwijsprojecten
Studenten zijn de zorgprofessionals en mantelzorgers van de toekomst. Het beeld van ouderen en dementie(zorg) is maatschappijbreed niet zo positief, ook niet onder jongeren. Onbekend maakt onbemind, maar het omgekeerde blijkt gelukkig ook waar. Door studenten levensverhalen te laten ophalen bij ouderen met dementie thuis krijgen zij een nieuwe kijk op deze mensen.

 

2 Reacties op "Nieuwe fase, nieuwe verhalen"

 • comment-avatar
  M vd Heuvel 31 maart 2017 (09:21)

  wat is het adres ,om verhalen op te sturen?met vr groet mvd heuvel- Verhoeven Kerkstraat 50 B OISTERWIJK

  • comment-avatar
   Annemiek Planting 31 maart 2017 (14:06)

   Beste mevrouw Van den Heuvel – Verhoeven, per post kunt u uw verhaal mailen aan de Dementie Verhalenbank, Zwanenburgwal 206, 1011JH Amsterdam. Of u kunt uw verhaal digitaal insturen info@dementieverhalenbank.nl of door op de home-pagina te klikken op het plaatje met de tekst ‘Vertel uw verhaal’. Met vriendelijke groet, Annemiek Planting, Dementie Verhalenbank

Plaats een reactie

Het e-mail adres wordt niet gepubliceerd