Ontmaskerd

Trijnie Lucht schrijft een boek over haar ervaringen met haar moeder, die uiteindelijk overleed aan de gevolgen van vasculaire dementie en alzheimer. Zij heeft het ziekteproces van haar moeder beleefd op een niet-alledaagse, spirituele manier. Hierover schrijft Trijnie ons: ‘Ik realiseer me dat niet iedereen open staat voor deze waarnemingen.’ Trijnie is van plan om haar boek in het najaar van 2016 uit te geven.

‘Als opstapje naar het boek wil ik iets uitleggen over “dementie anders bekeken”. Dementie is een hele ernstige en zware ziekte. Niet alleen voor de zieke mens maar zeker ook voor de omgeving, of dat nu de directe familie is, de arts of de hulpverlener, het maakt niet zoveel uit. Als aura-therapeut werk ik vanuit de holistische visie. Holistisch is afgeleid van het Griekse woord ‘holos’ wat ‘heel’ betekent. De mens functioneert altijd op vier niveaus tegelijk: het lichamelijke, het psychische, het emotionele en het spirituele niveau. Als er ergens een disharmonie in het lichaam aanwezig is, zal dit een uitwerking hebben in alle andere gebieden. Deze uitwerking is zichtbaar in de aura.

Wanneer ik mijn moeder observeerde en probeerde me in te leven hoe ze zich voelde, keek ik naar de energieverdeling in haar aura. De aura laat blokkades zien van opgelopen trauma’s gedurende het leven. Iedere keer viel het mij op dat er een patroon zat in de uiting van de emoties van mijn moeder. De heftigheid van deze uiting trof mij tot diep in mijn hart. Waarom, zo vroeg ik mij voortdurend af, was haar woede zo intens, haar verdriet zo schrijnend en haar eenzaamheid zo diep? Kijkend naar de vier verschillende niveaus, wil ik dieper in gaan op het spirituele niveau. Ik geloof dat wij niet ‘maar zo’ hier op aarde zijn. In ons hart woont de Ziel. De energie van de Ziel is in een voortdurende verbinding met de Lichtwereld. Gedurende het proces van dementie trekt de Ziel zich langzaam terug uit het bewuste leven. De mens keert zich naar binnen. Tijdens het observeren van mijn moeder heb ik gezien dat juist in deze momenten van naar binnen keren, trauma’s werden geheeld. De manier waarop dit gebeurt verschilde iedere keer. Vaak werd ze boos of verdrietig maar andere momenten rustte ze uit en in die rust bloeide ze open, werd ze soms een kind of was ze gewoon helemaal tevreden. De realiteit van alledag viel weg. Haar hele leven viel als het ware uiteen, of werd het juist heel! Dit gebeurde in hele kleine stapjes en langzaam maar zeker liet mijn moeder alle maskers vallen en gaf ze mij de mogelijkheid te zien wie ze werkelijk was. Ze deed als het ware alle jassen uit die ze haar hele leven had aangedaan, één voor één. Het overlevingsmechanisme functioneerde niet meer.

Fysiek is dementie ontzettend zwaar. Emotioneel is het ontredderend. Het is een proces wat dan weer mild en zacht verloopt, dan weer boos en gefrustreerd tot agressief. Ik vond het vaak vreselijk haar zo te zien en op die momenten dacht ik: “Hoe kan ze dit volhouden?” en zeker ook: “Hoe kan ik dit volhouden?” Maar ik heb ook gezien hoe de Lichtwereld haar heeft omhelsd. Hoe ze haar hebben opgetild en zacht weer hebben neergelegd. Hoe ze met ongelooflijk veel liefde haar aura hebben gereinigd. Ik heb gezien hoe ze daardoor lichter en lichter werd zodat er meer ruimte kwam voor liefde. Mijn moeder leerde opnieuw lief te zijn, voor zichzelf, voor haar omgeving en voor mij. En in de volwassen moeder zie ik het kind en in het kind zie en voel ik de liefde en in de liefde zit de vergeving en in de vergeving zit uiteindelijk rust. Het boek gaat over dit hele proces van dementie. De nadruk zal liggen op de aura en het spirituele proces.’

 

 

2 Reacties op "Ontmaskerd"

 • comment-avatar
  Tiene de Rek 8 juli 2016 (16:39)

  Wat een prachtig verhaal. Mooi en zeer herkenbaar geschreven. Wij hebben op een zelfde manier de lichtheid van onze (schoon)moeder en het proces er naar toe van dichtbij ervaren. De kwetsbaarheid van mensen met een dementie raakt mij steeds. Door de ogen kijk je in de ziel. In m’n dagelijkse praktijk ervaar ik dat steeds.

  • comment-avatar
   Trijnie Lucht 11 juli 2016 (10:00)

   Dank je wel Tiene voor je reactie. Wat fijn dat je mijn verhaal herkent. Wat is het een bijzonder proces. Door de kwetsbaarheid toe te laten kom je in de zachtheid. Ik ben benieuwd naar je ervaringen en kom graag met je in contact. Een hartelijke groet van Trijnie

Plaats een reactie

Het e-mail adres wordt niet gepubliceerd