‘Stop me niet alleen in een kamertje’

‘Wat ik heel belangrijk vind is dat ieder mens  zelf de regie in handen houdt. Mijn schoonvader vond het in het verpleeghuis heerlijk om naar de vogels te kijken in de achtertuin. Hij hield niet van spelletjes. Dit was soms moeilijk uit te leggen aan activiteitenbegeleiders, al hadden ze het beste met hem voor. Een mens met dementie is ook iemand met eigen voorkeuren, iemand zoals jij en ik’, schrijft Aafke Siebenga – Van de Ploeg (52), werkzaam op de afdeling Psychogeriatrie in een verpleeghuis. Zij schrijft een korte, maar heel praktische brief aan zichzelf voor als ze ooit dementie ontwikkelt.

Wat als ik morgen dement ben…

Graag wil ik niet alleen wonen, maar onder de mensen blijven. Oud of jong, dik of dun,  bruin of wit, dat maakt niet uit. Voor mij bestaan er twee soorten mensen: aardige en niet-aardige.

Geen pap ’s ochtends alstublieft, maar gewoon brood met jam of kaas en een kopje thee. Graag wil ik er verzorgd uitzien, maar geen make up, wel graag een schone bril. Mensen om me heen, spelletje doen, zingen of  zelf muziek maken heb ik altijd leuk gevonden, al was het soms nog zo vals. Thuis heb ik altijd dieren om me heen gehad, grote honden,vissen, vogels en zelfs een schildpad.

Als ik  bedlegerig word, heb ik het liefst klassieke muziek om naar te luisteren. Wel zachtjes, veel lawaai daar houd ik niet  van.

Beloof me één ding: stop me niet alleen in een kamertje, laat me nooit alleen,  iemand  bij me in de buurt is meer dan genoeg.

4 Reacties op "'Stop me niet alleen in een kamertje'"

 • comment-avatar
  Mevr. B. de Jong 7 april 2016 (18:57)

  Mijn man is dement. Hij woont sinds twee jaar in een verpleegtehuis. Hij vind het verschrikkelijk, Hij heeft het eerste jaar alleen maar gehuild en me vastgeklampt als ik wegging. Hij wilde niet alleen blijven. Nu geeft hij het over, maar is nog steeds verdrietig. Hij wil niet meedoen aan activiteiten, Sinds een half jaar zit hij in een rolstoel met een riem vast., omdat hij “valgevaarlijk”is.
  Hij voelt zich een crimineel omdat hij de hele dag vastgebonden zit.
  Mijn man kleedde zich goed. Hij stond erom bekend dat hij er altijd zo goed uitzag. Nu ziet hij eruit als een vagebond, Zijn hemd wordt niet meer in zijn broek gestopt. Hij draagt geen broekriem meer. Soms geen schoenen omdat ze die niet kunnen vinden. Zijn bril is al tijden zoek en niemand doet moeite om de bril terug te vinden. Hij kan er toch niets door zien, zegt men. Dat is zo. Maaer hij heeft zijn hele leven een bril gedragen en mist dus dat gevoel op zijn neus Ik doe zelf zijn was, dus ik zorg dat er voldoende nette kleren zijn. O.A. spijkerbroeken. Maar dat is te lastig om aan te trekken. Dus trekt men hem een wijde damesbroek aan.
  Hier in dit huis is het niet gezellig, de vogeltjes hoor en zie je niet. Een dagelijkse wandeling is er niet bij.
  Als het beter weer wordt kan ik hem een stukje rijden, maar het is voor mij ook te zwaar. Ik ben 81 jaar. Ik ga 3 tot 4 keer per week bij hem langs.
  Dit is een vreselijke manier om oud te worden. Mensonterend!!!

 • comment-avatar
  Aafke 9 maart 2016 (21:46)

  Huize wezup, ik zou er zo willen wonen mocht het nodig zijn, sluit helemaal aan bij zoals ik nu woon.
  Aafke

 • comment-avatar
  Anneke nieuwland 9 maart 2016 (11:30)

  Zo zou het voor iedereen moeten zijn

 • comment-avatar
  Jan 7 maart 2016 (21:59)

  Aafke zo zou ik het ook willen! gelukkig hebben wij het gerealiseerd voor onze mensen in Huize Wezup. Niet omdat het ons eigen huis is maar zo zou het moeten zijn. Als ik dement wordt dan wil ik in ons eigen huis. In de ochtend gezellig aan tafel in de keuken met een lekkere verse boterham, verse kaas en vleesbeleg koffie of thee met uitzicht op de vogeltjes die van het brood eten. Het oude brood wordt daar neergelegd door 1 van onze bewoners. Het is gezellig en we maken al lol. Een vrouw die niet tegen drukte kan gaat naar haar eigen kamer de krant lezen of muziek luisteren. Met de koffie is zij er weer bij. De mensen zien er verzorgd uit en hier wordt heel veel aandacht aan besteed. Elke dag schone kleding als het vuil is. Net zoals je zelf ook zou willen. iedereen ruikt fris, de kamers schoon en geen vieze luchtjes. Alle ramen in de ochtend open en frisse lucht komt binnen. We zingen en bewegen op muziek. Het is er eigenlijk altijd gezellig. De poes komt binnenlopen en de hond gaat bij iemand aan de voeten liggen. de kippen kijken naar binnen om te zien of zij eten krijgen. De twee schapen blaten omdat ze iemand zien lopen. De vogels fluiten tijdens de dagelijkse wandeling…. Het is geen droom maar werkelijkheid!

Plaats een reactie

Het e-mail adres wordt niet gepubliceerd