‘Tina zegt dat ik veranderd ben’

Meneer Balkema woont sinds kort in het Suyderhuis in Surhuisterveen. Hij heeft veertig jaar bij hetzelfde bedrijf gewerkt en een actief leven geleid. Zijn vrouw is overleden en sinds een aantal jaar heeft hij een vriendin, Tina. tegenwoordig heeft hij nog maar weinig contact met mensen: ‘Ik heb liever dat ze me met rust laten.’

‘Vroeger ben ik veel verhuisd. Ik weet eigenlijk niet waarom. Mijn vader had hetzelfde beroep als ik. We hebben lange tijd op het platteland gewoond. Daar heb ik wel vaak kattenkwaad uitgehaald met mijn vriendjes. We hadden veel lol. Die tijd zou ik zo over willen doen.’

Rolstoel
‘Het is prima om hier te wonen, maar je moet wel weten waar je moet zijn. Het eten is ook goed. Ik kan altijd kiezen tussen twee gerechten en dan snijden ze het voor me. En als ik klaar ben , hoef ik niet af te wassen. Dat wordt voor mij gedaan. Ik zit nu in een rolstoel, dat vind ik vreselijk. Ik heb altijd gesport. Maar ik heb dat ding wel nodig, anders kan ik niet weg.’

Rustig leven
‘Overdag ga ik naar Tina of zij komt hier. Mijn kinderen komen ook af en toe. Ik heb een dochter, een zoon en kleinkinderen. Verder kijk ik wat televisie of ik lees. Vaak over geschiedenis, dat heb ik gestudeerd. Ook toen ik werkte, heb ik altijd nog gestudeerd.

Vroeger zat ik in de politiek. Dan ging ik in het weekend altijd naar bijeenkomsten. Nu volg ik de politiek niet meer. Ik ga niet meer veel op pad. Vroeger wel, toen hadden we vaak bezoek van vrienden.

Tina zegt dat ik veranderd ben. Hier ken ik weinig mensen, ik heb daar niet zo’n behoefte aan. Aan de andere kant vind ik mijn leven nu te rustig. Maar dat ga ik niet tegen het verplegend personeel zeggen, want dan moet ik aardappels schillen. Ik wil liever dat ze me gewoon met rust laten.’

Niet bang
‘Voor Tina is het natuurlijk heel vervelend dat ik nu zo ben. Dit heb ik helemaal niet aan zien komen. Ik was altijd heel gezond. Maar toen, in een nacht, ging het opeens mis. In de tijd daarna werd ik uitgebreid onderzocht, vreselijk vond ik dat. Ik denk niet na over hoe het verder zal gaan of over mijn levenseinde. Ik zie wel, ik ben niet bang voor de dood.’

Geen reacties op "'Tina zegt dat ik veranderd ben'"

    Plaats een reactie

    Het e-mail adres wordt niet gepubliceerd