Zaaien en oogsten in de Proeftuin SBD

Voortbordurend op het jarenlange onderzoek van Anne-Mei The naar de leefwereld en behoeften van mensen met dementie en hun naasten, gingen twee jaar geleden de Dementie Verhalenbank en de Proeftuin Sociale Benadering Dementie (SBD) van start. Door verhalen te verzamelen op de Verhalenbank én uit de zorgpraktijk van de KwadrantGroep, maakte ons onderzoeksteam de volgende beweging: van verhalen, naar patronen, naar inzichten, naar oplossingen.

Nu gaan we een totaalpakket aan ondersteuning voor mensen met dementie en hun naasten inzetten in de Proeftuin Sociale Benadering Dementie, vanaf de diagnose tot en met de laatste fase. Eerst in Leeuwarden, binnenkort in Drachten en andere gemeenten, en op termijn landelijk. Op 15 maart vond de officiële aftrap plaats voor het praktijkgedeelte van de Proeftuin SBD. Ruim honderd wijkverpleegkundigen en andere zorgprofessionals van de KwadrantGroep, regiomanagers, huisartsen, Kammeraten, mantelzorgers én mensen met dementie, verzekeraars, docenten en beleidsmensen van mbo, hbo én de gemeente Leeuwarden kwamen enthousiast, maar ook kritisch meedenken over ons Proeftuin-pakket. Wat vinden zij van het pakket? Wat zouden zij eraan toevoegen? Wat is al beschikbaar?

Onze tafelheren en -dames, vrijwel allen projectleider in de Proeftuin, verzamelden alle tips, ideeën en kritische kanttekeningen. Want het gaat hier om een Proeftuin, waarbij de input van de mensen om wie het gaat, onmisbaar is. Die gebruiken we namelijk om het pakket te verfijnen en aan te passen waar nodig. In deze laatste fase van de Proeftuin onderzoeken we of onze praktijkoplossingen inderdaad doen wat ze moeten doen: 1. de kwaliteit van leven verbeteren/zo lang mogelijk op peil houden voor mensen met dementie en hun naasten en 2. tegelijkertijd de zorgconsumptie voorkomen/uitstellen (door zowel mensen met dementie als mantelzorgers).

Hoe we dat willen bereiken, leest u in dit boekje: Proeftuin Sociale Benadering Dementie – Zaaien en  Oogsten

Ondanks zijn drukke agenda op de dag van de Tweede Kamerverkiezingen kwam ook de burgervader van Leeuwarden Ferd Crone langs om dit boekje in ontvangst te nemen.

 

 

 

 

 

Geen reacties op "Zaaien en oogsten in de Proeftuin SBD"

    Plaats een reactie

    Het e-mail adres wordt niet gepubliceerd